Szegedinské brambory

26. května 2012 v 12:08 | angelico |  Recepty

Szegedinské brambory

V původním receptu se píše: "Drobně nakrájenou slaninu vložíme na pánev, přidáme k ní usekanou cibulku a usmažíme ji do růžova. Pak do ní přidáme trochu sladké i palčivé papriky, na plátky nakrájená, oloupaná rajská jablíčka a na plátky nakrájené syrové brambory. Vše zalijeme málo polévkou, dáme do trouby a brambory upečeme do měkka. Hotový pokrm upravíme na mísu a podáváme."
Na 4 porce potřebujete: 15 dkg slaniny, 1 středně velkou cibuli, na špičku nože pálivé papriky, 1/2 lžičky sladké papriky, 4 velká rajčata, 1 kg brambor, sůl a 2 dl hovězího vývaru nebo vody.
Začněte loupáním rajčat. Rajčata na opačné straně, než je stopka, nařízněte do křížku. Svařte asi 1 l vody a rajčata jí zalejte tak, aby byla zcela ponořená. Asi po 1 minutě můžete vyndat první rajče a od naříznutého křížku ho oloupejte. Tak pokračujte i s ostatními rajčaty. Pokud by ještě loupat nešla, zalijte je ještě na chvíli vroucí vodou, slupka opět povolí.
Slaninu nakrájejte na kostičky a cibuli nasekejte najemno. Slaninu vložte do hrnce, který je vhodný i pro používání v troubě, a zlehka ji orestujte. Když začne pouštět tuk, přidejte i cibuli a tu usmažte dozlatova. Pak přidejte sladkou i pálivou papriku a nechte ji zpěnit. Pozor ale na připálení, aby nezhořkla!
Brambory oloupejte a nakrájejte na kolečka. Chcete-li si trochu ušetřit práci, ukrojte po delší straně brambory jedno "kolečko". Na vzniklou plošku bramboru položte a nakrájejte už klasicky. Stejně tak na plátky nakrájejte oloupaná rajčata.
Na orestovanou slaninu s cibulí poklaďte plátky rajčat a brambor. Nakonec vše zalijte osoleným hovězím vývarem nebo osolenou vodou a vložte na asi 40 minut do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Za chvíli už se kuchyní bude linout vůně rajčat a vy se můžete jen těšit na hotové jídlo!



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama